Brist på IT-personal

Allt fler företag behöver personal med kompetenser inom IT och detta har lett till att det är svårt att locka till sig den typen av kompetens. Många försöker få IT-konsulter till sig genom att marknadsföra sig väl, medan andra väljer att vända sig till personaluthyrningsfirmor.

Nu försöker Borlänge kommun locka IT-konsulter från Skåne, rapporterar dt.se. För att få folk med IT-kompetens att söka sig till Dalarna för jobb har Borlänge kommun deltagit på en jobbmässa i Lund. De som besöker den här mässan är bland annat Sonys varslade medarbetare från Lund och dessa hoppas man kunna locka till sig. Målet är att locka folk till Dalarna och till de lediga jobb som finns inom IT-sektorn där. Det finns i dag runt 1 000 IT-konsulter i Borlänge och det behövs fler.

Staten har problemkeyboardTyping

Hur det går att locka IT-kompetens till Borlänge återstår att se men det är inte bara i Dalarna som det råder brist på den här typen av kompetens. Staten har även svårt att rekrytera på området, skriver Svenska Dagbladet. Därför har nu ett antal myndigheter börjat samarbeta för att försöka locka IT-studenter och personer med den kompetensen till sig. De har nu börjat synas mer på mässor, startat ett samarbete med ett universitet och har även startat traineeprogram.

Anlita uthyrningsföretag

Det är dock inte alla företag som har resurser att locka till sig rätt kompetens på det här viset. Turligt nog finns det flertalet företag som erbjuder personaluthyrning av IT-konsulter och har man ett brådskande behov kan man få hjälp utav deras tjänster. Överhuvudtaget är det vanligt att hyra in personal nuförtiden och det gäller alla olika typer av branscher. I DN kan man läsa att personaluthyrning sprider sig som en löpeld på den svenska arbetsmarknaden.