Blockchain – inte bara bitcoin

Det talas mycket om Bitcoin och andra kryptovalutor i dessa dagar. Det är nog så intressant, men frågan är om inte den bakomliggande principen blockchain är ännu mer intressant. Den kan nämligen användas även på helt andra områden, och har många fördelar.

Bitcoin är den mest kända kryptovalutan, men det finns flera. Fler och fler väljer att investera i kryptovalutor, och via tjänster som bt.cx kan vem som helst köpa egna Bitcoins. Tekniken, eller kanske snarare principen, bakom Bitcoin och andra kryptovalutor kallas blockchain, och den kan också användas till mycket annat.

Vad är blockchain?

Den amerikanska butikskedjan Walmart planerar att införa blockchain på i sina kyldiskar, för att kunna spåra dålig mat och förhindra att kunder blir sjuka. Om en förpackning med dålig mat hittas kommer man att kunna spåra hela leveranskedjan baklänges, så att säga från limpa till ax, skriver Computer Sweden. Blockchain innebär nämligen att det finns en förteckning över alla transaktioner som görs, och att det inte går att manipulera denna information.Kvinna med Bitcoin

Om blockchain kan komma att revolutionera dagligvaruhandeln, och minska risken för att drabbas av magsjuka, så är det inte alla som är positiva till tekniken. I vissa andra branscher ser man blockchain, och kryptovalutorna med Bitcoin i bräschen, som ett hot. Sofie Blakstad är förvisso inte en av dessa. Hon driver en plattform där företag lagra och dela beslut, kontrakt och betalningar med hjälp av Blockchain. På detta sätt minskar man pappersarbetet och administrationskostnaderna. Enligt Blakstad kommer dock Blockchain och elektroniska valutor på sikt göra kommersiella banker, men inte centralbanker, överflödiga. De kommer helt enkelt inte att ha något att erbjuda kunderna. Ta del av hennes resonemang här.

Även Svenska dagbladet skriver om Blockchain och kryptovaluta. I början kunde vanliga datorer användas för att göra de kryptografiska beräkningar som krävs för att generera nya hashsummor, och i sin tur används för att skapa nya Bitcoins. Numera krävs dock mer datorkraft, vilket kräver att man antingen investerar i en speciell dator som kan användas för beräkningarna, eller köper Bitcoin direkt från en marknadsplats.